Kompetensförsörjning

Så onboardade vi nya vd:n för Wise Group

onboarding

När jag tillträdde som koncernchef för Wise Group för knappt sex år sedan var koncernen klart mindre än idag och ändå tyckte jag att det var stora mängder att sätta mig in i. Nu lämnar jag koncernen och ersätts av Ingrid Höög, tidigare vd på vårt största affärsområde Wise Professionals. Idag är koncernen mångdubbelt större än när jag tillträdde och det finns ännu mer för Ingrid att sätta sig in i. Stackarn. Den överlämning jag fick från dåvarande vd:n Stefan Rossi var bra och relevant. En stor skillnad nu, jämfört med när Stefan lämnade över till mig, är att Stefan stannade kvar inom bolaget, är en del av i styrelsen och huvudägare.

Därmed var han tillgänglig för vilken fråga jag än hade. Men som följd hade vi ingen deadline för när allt skulle vara överlämnat och gjorde därför inte överlämningen fullt ut eller särskilt strukturerat. Nu, när jag ska lämna företaget, finns ett slutdatum för när jag och Ingrid måste vara klara med vår överlämning och därför vill vi båda att överlämningen blir så bra det bara går.

Per Schlingmann och Kjell A Nordström har skrivit om ”traditionell kunskap” och ”vild kunskap”, som två olika typer av kunskap. Våra möten och samtal handlar naturligtvis delvis om att överföra denna traditionella kunskap, såsom avtal, affärsplaner, budgetar och styrelsematerial. Vild kunskap kan beskrivas som erfarenheter som ger kunskaper som vare sig universitet, internet, böcker eller excel-filer kan lära ut. När vi kommer till att systematisera och överföra den så kallade ”vilda kunskapen” blir det svårare. Så minst lika mycket handlar det om att i diskussioner försöka överföra denna ”vilda kunskap” som har uppstått efter många år i koncernen och i rollen som vd.

På sätt och vis är det enklare när den blivande vd:n själv har varit i samma koncern i många år och därmed varit med och format den samt upplevt mycket av samma saker jag själv har upplevt. Men även om Ingrid har varit en del av koncernen nästan lika länge som jag så har vi haft olika roller och därmed såväl olika perspektiv som arbetsuppgifter, så får vi inte ta några genvägar.

Vi behöver prata om våra olika bolag, ledarskapet och kulturen. Vi diskuterar tidigare förvärv och integrationen som har följt, vad har fungerat bra och vad har blivit pannkaka. Hur ser det ut gällande verksamheten i de olika regionerna och vad kan vi lära från den ena regionen för att överföra till en annan? Osv osv. När koncernen hela tiden växer tillkommer fler och fler områden som är viktiga för vår nya vd att känna till och ha koll på. Därmed blir kunskapsöverföringen avgörande för att Ingrid ska få en så bra start som möjligt och inte behöva tillskansa sig all kunskap, vild eller tam, från noll.

Mer läsning från kunskapsbanken