Kompetensförsörjning

Rekrytera själv – så ska du tänka

chattbot rekryteringar

I denna bloggserie i tre delar vi spännande insikter från årets European Candidate Experience Award, som arrangerades i London den 1 mars av vår samarbetspartner Talent Board. Det här är del tre, du kan läsa tidigare bloggar om ”360 graders kandidatupplevelse” här och ”Mät mät mät” här.

Core Business

Under de senaste åren har trenden att ta hem rekrytering och minska användandet av externa rekryteringspartners varit tydlig. De flesta större bolag är redan igenom sin transformation och vi ser nu även trenden tydligt i segmentet medelstora bolag. Bara Adidas (en av årets vinnare) har över 80 specialister på deras Talent Acquisition-avdelning i Europa och ser att man kommer att fortsätta växa. Samtidigt som företag lägger mer och mer fokus och resurser på att attrahera och rekrytera nya medarbetare ser vi att kompetensbristen inom många områden växer. Så hur ska man vinna på morgondagens arbetsmarknad?

Ställ om och förfina

Att vinna på morgondagens arbetsmarknad har nog inget enkelt svar. Men som alternativ till att leta efter kandidater som de flesta andra gör inspirerades vi av COS HR-direktör och sättet som hon beskrev hur de arbetar med att ställa om befintlig personal till nya uppgifter och skapa utveckling för individen. Hon beskriver att COS lagt mycket energi på att skapa samma förutsättningar och upplevelse för interna sökande i deras rekryteringsprocesser som för externa kandidater. Adidas stärker samma bild, 1/3 av deras tillsättningar görs genom interna sökanden. Gemensamt för de båda är att de ser utveckling och omsättning av befintliga medarbetare som ett avgörande konkurrensmedel framåt. Den anställde vill stanna längre på bolaget och onboarding till nya roller förkortas.

De flesta verkar vara överens om att företag i allt högre takt kommer att behöva ställa om såväl sina affärsmodeller som sin personalstyrka för att fortsätta vara vinnare på sin marknad. De företag som tränar sig på detta redan nu kommer att ligga steget före. Allt som krävs är fokus och prioritering. Rekrytering och attraktion är inte en stödfunktion i framtidens näringsliv. Det är Core Business.

Ta diskussionen vidare

Vill du diskutera eller få inspiration om hur ditt bolag framgångsrikt kan rekrytera själva? Kontakta gärna Stina Scheller, Talent Acquisition Specialist (stina.scheller@wise.se) eller Carina Johansson, Regionchef Malmö/Öresund (carina.johansson@wise.se).

Mer läsning från kunskapsbanken