Kompetensförsörjning

Rekrytering som företagskultur

rekrytering som företagskultur

Nyligen bjöd Wise Professionals in David Lagerblad från Daniel Wellington och Camilla Brunnman från H&M för ett samtal om hyper growth recruitment, onboarding och preboarding. För dig som inte hade möjlighet att komma vill vi här dela med oss av några takeaways.

David arbetar idag som Talent Acquisition Manager på Daniel Wellington och berättade om utmaningarna i att bygga struktur i en organisation som gått från 250 till 1100 medarbetare på två år. Han menade att det finns en kraft i det unga och naiva hos en startup i hypertillväxt, där allt känns möjligt, samtidigt som senioritet och tydlighet är ett måste.

Camilla är HRBP på H&M som är en helt annan typ av organisation, både sett till affär och hur HR är organiserat. Hon lyfte vikten av att ha rekryteringsambassadörer i verksamheten, att det inte spelar någon roll om HR skapar initiativ som organisationen inte känner igen sig i. Det gäller att få med sig fler än enbart kollegorna på HR.

Vad händer om jag släpper rekryteringen i organisationen?

Både Camilla och David har tidigare arbetat i intensiva miljöer och är överens om att rekrytering behöver byggas in i företagskulturen på så sätt att alla förstår att de kan påverka. I stark tillväxt går det inte att sätta för mycket struktur som hämmar innovation men självklart behövs vägledning så att de innovativa krafterna riktas rätt. Growth mindset blir viktigare såväl i rekrytering som i arbetet med medarbetarupplevelsen, the employee experience.

Återigen handlar det om att involvera ledningsgrupp, chefer, teamleaders och andra som har ett finger med i rekryteringen. Våga släppa ansvar till organisationen men se till så att dem får verktygen att rekrytera rätt, se till att utbilda dem i det hantverk som rekrytering faktiskt är.

Ingen motsättning mellan långsiktighet och kortare anställningstid

Vi vet alla att onboarding är viktigt men i takt med att gig-ekonomin breder ut sig handlar det mer om att arbeta med preboarding, att påbörja introduktionsprocessen innan personen ens har börjat. Framgångsrika företag gör detta genom att involvera kandidater och medarbetare, oavsett om de fått jobbet eller inte och oavsett var i rekryteringsprocessen hen befinner sig.

På seminariet pratade vi även om utmaningen att bygga långsiktighet när det kan kännas som att både människor och arbetsuppgifter bara flyger runt. För mig står dock inte kort anställningstid i kontrast mot långsiktighet så länge gigget har ett fokus längre fram. Det är bättre att börja någonstans och testa sig fram, än att inte börja alls och därmed bli omsprungen av alla andra.

Mer läsning från kunskapsbanken