Gig-ekonomi

3 trender som tvingar företag till anpassning

remote work

När jag pratar om framtiden så tänker jag på flygande bilar och robotar. Det är läskigt att tänka att den ”framtid” jag är van att tänka på och prata om redan är här. Nu måste vi lyfta blicken igen och se förbi det vi tror betyder framtiden och istället titta på vad som faktiskt kan komma att hända längre fram. Vad betyder den ”nya” framtiden?

En föreläsare vid namn Gustaf Josefsson säger att ”vi aldrig vetat så lite om framtiden som vi vet nu” och det stämmer faktiskt. Det vi kan göra, är att försöka hänga med och inte halka efter, och helst av allt – att lyckas vara i framkant.

Så vilka trender kan vi se och hur behöver ni som företag anpassa er?

Generationsskifte

Länge har det pratats om att generationerna Y och Z kräver arbetsplatser som har en högre mening – men om sanningen ska fram så är det en gemensam nämnare i alla generationer. Däremot så finns det siffror som är unika för yngre generationer som ni som företag behöver ta hänsyn till.

Visste du att 47% av generation Y (även kallad millenials) oroar sig över att fastna på ett jobb där det inte finns några utvecklingsmöjligheter? Eller att 53% av generation Z oroar sig för att hamna på ett jobb som inte passar hens personlighet? Ni som företag behöver verkligen fundera över hur ni kan möta dessa krav. Har ni ett traineeprogram eller mentorskap? Har ni personlighetstester för att säkerställa att kandidaten eller medarbetaren kommer att få ut maximalt av att arbeta hos er?

Gig-ekonomin

Trenden gig-ekonomin är här! 20% av svenska arbetsmarknaden består idag av konsulter och temporära ”gig”. Varje år gör vi på Wise IT en undersökning där vi ställer frågor kring IT-avdelningens framtid till svenska IT-chefer. Årets resultat visar att vår IT-chefer tror rekrytering kommer öka i jämförelse med att ta in konsulter. Frågan är hur detta kommer att ändras i framtiden. 43% av generation Y kan tänka sig att arbeta som konsult eller starta eget. Även om vi vill rekrytera så kanske inte framtidens arbetsmarknad bestå av kandidater som själva vill bli rekryterade.

Företag behöver börja anpassa sig så att även konsulter känner sig inkluderade. Det blir lätt att konsulterna blir lämnade utanför när det är affärsplanering och innovationsdagar. Hur smart är det egentligen? Många konsulter kan tänka sig bli rekryterade till bolaget de är på – om det känns rätt! Genom att utesluta konsulterna så kanske ni tappar en potentiell framtida medarbetare, kund eller partner.

Remote working

Vad är egentligen ett arbete? Det är ju inte en plats – utan snarare vad du gör om dagarna. Många använder sig av uttryck eller meningar så som ”Jag tar med mig mitt jobb” eller ”Jag arbetar på distans nu”. Hur fungerar det i praktiken?

Många företag har varken anpassat arbetet eller ledarskapet efter kandidater och medarbetarnas vilja att jobba på distans. En undersökning gjort i England visar att remote working bidrar till högre produktivitet och bättre hälsa. 55% av de som deltog i undersökningen säger att största anledningen till deras stress var att de behövde pendla till arbetet.

Samhället är under ständig förändring – och vi behöver konstant förnya vårt sätt att tänka. Vi kan inte längre bygga en organisation och arbetssätt utifrån vad vi tror. Vi behöver titta, fråga och lyssna på dem som kan komma att arbeta hos oss i framtiden. Vilka funderingar har dem? Vilka utmaningar? Vad brinner dem för? Du behöver ta trender som gig-ekonomin och remote-working på allvar. Om du inte gör det så kommer du och din organisation hamna på efterkälke och kandidater kommer titta åt ett annat håll.

Mer läsning från kunskapsbanken