Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/pexels-obregonia-d-toretto-918281.jpg

Så attraherar du medarbetare med video

Videorekrytering där kandidatens nya medarbetare berättar om den lediga tjänsten blir allt vanligare i våra sociala flöden. I takt med att rörlig bild blivit populärt bland användarna har de smarta rekryterarna redan hakat på tåget. Video är det mest effektiva sättet att nå ut till rätt målgrupp med ett fångande budskap – även inom rekrytering.
Blogg

Video i sociala medier växer explosionsartat. Och det är inte bara en trend. Det har blivit enklare att både producera och sprida video på sociala plattformar, vilket har skapat en efterfrågan och förväntan hos mottagaren. Inte så konstigt! Forskning säger att vår hjärna hanterar information från en video 60 000 gånger snabbare än från en text och att vi människor kommer ihåg 95 % mer av en video vi sett jämfört med om vi läst en text.

Vad är videorekrytering?

Videorekrytering innebär att du skapar en film som fångar intresset hos den målgrupp du vill rekrytera. I en rekryteringsfilm fokuserar du på att rekrytera för en specifik roll till ett team där en eller flera från teamet själva är med och berättar om rollen.

Syftet med videorekrytering är att berätta om rollen, men också att få fram känslan i teamet, personligheterna på arbetsplatsen och förmedla rätt känsla till potentiella nya medarbetare. Idag väljer kandidater oftare arbetsplats efter företagets värderingar, meningsfullhet och gemenskap. Det kan en härlig medarbetare förmedla mycket bättre än till exempel en vd som pratar om företagets erbjudande.

Visa ert rätta jag

Det vanligaste misstaget många gör är att sälja in en felaktig bild av organisationen till kandidaterna. Eftersom video förstärker känslor är det extra viktigt att det inte känns överdrivet eller att din video bygger på skådespeleri. Genom att ta fram ett Employer Value Proposition (EVP) kan du säkerställa att du fångar både den externa bilden av verksamheten, och hur dina medarbetare faktiskt uppfattar er som arbetsgivare.

Din rekryteringsvideo måste spegla hur medarbetarna faktiskt har det – inte hur ni vill att det ska vara. Ingen gillar att bli lurad. Måla inte upp en bild som kan raseras av några väl valda frågor. Säg hellre att ni har sagt upp 50 personer det senaste halvåret, att ni står inför rejäla utmaningar och behöver hjälp med att styra upp allting. Om det sägs på rätt sätt kommer det att landa i bättre kandidater än vad du hade fått om du putsat fasaden.

Videorekrytering – så går det till

Om du har ett EVP har du en bra grund att utgå från. Företagskulturen ska in i videon, och om den sitter kommer den också att gå igenom i vad medarbetarna vill säga om arbetsplatsen. Börja med det viktigaste: Vem är det som ska se den? Målgruppen är alltid det första steget i videorekrytering. Fundera över hur din film ska nå rätt personer och vilken typ av känsla som passar målgruppen och rollen. Beroende på vilken roll du rekryterar för kan du skapa olika vibbar – men detta har det rekryterande teamet stenkoll på. Tänk också på att sticka ut! Du måste vara bättre än konkurrenterna.

Gör korta intervjuer med medarbetare till filmen. Bra frågor att ställa är:

  • Varför jobbar du här?
  • Hur beskriver du kulturen i ert team?
  • Vad är viktigt att veta som ny kollega?
  • Vart är ni på väg med företaget?

7 fördelar med videorekrytering

Videorekrytering kommer inte att ersätta den gamla hederliga platsannonsen. Det är fortfarande bra att ha en landningssida dit du kan styra kandidaten för att läsa mer om tjänsten. Film är ett komplement till annonsen och ett sätt att nå ut och sprida ert Employer Brand, nå rätt målgrupp och berätta om tjänsten på ett roligare sätt. 7 andra fördelar med videorekrytering är:

  1. Du kan lättare förmedla en känsla och ett budskap med video
  2. Det går snabbare att sälja in ditt företag genom en kort video än genom text
  3. En bra video engagerar många – även medarbetare – och skapar intern stolthet
  4. Kandidater väljer företag utifrån kultur, vilket går att förmedla i en video
  5. Video skapar en autentisk känsla av arbetsplatsen och teamet
  6. En film får mer uppmärksamhet på digitala plattformar
  7. Det är ett roligt och nytt arbetssätt (och du kommer förr eller senare att bli tvungen att börja jobba med video…)

Självklart kan du också göra en snygg video för att berätta om företaget och kulturen utan att det är kopplat till en specifik tjänst! Då kan videon ligga på er karriärsida så att alla som är nyfikna på er kan få en tydlig bild av kulturen och verksamheten.