Från lönekonsult till lönechef

Från lönekonsult till lönechef

Employer Branding

Hur ser arbetet som lönekonsult ut och vad finns det för utvecklings- och karriärsmöjligheter i rollen? Vi har träffat Martina Törnsten, idag lönechef på AcadeMedia, och pratat om lönesektorn, att vara konsult och hur hon förhandlade till sig en plats i ledningsgruppen.

Det stora klivet

Att prova något annat

Martina Törnsten arbetade tidigare som intern projektledare på Systembolaget, där hon bland annat drev igenom projekt som berörde affärssystem och lönesystem, men även höll i interna utbildningar. Efter tio år på samma företag kände Martina att det var dags att prova på något annat, vilket ledde henne fram till rollen som lönekonsult. Martinas konsultresa började på Aditro, där hon såg en möjlighet till att få testa på att arbeta inom nya branscher, men även få lära sig om ett för henne nytt område; lön.

Trots att jag saknade kunskap kring de olika lönesystemen som användes, kunde jag omsätta min erfarenhet av projektstyrning till att driva egna projekt och processer. På så vis kunde jag också stärka upp organisationerna på ett annat sätt än vad som kanske förväntades av en lönekonsult.

Efter två år som lönekonsult blev Martina uppmuntrad till att söka rollen som lönechef på Botkyrka kommun. Som konsult hade hon fått testa på att arbeta inom såväl privat som offentlig sektor i roller som projektledare och gruppansvarig, men samtidigt saknat att få arbeta i och med en specifik organisation.

”Som lönechef fick jag prova på att arbeta i en renodlad ledarroll i en förvaltning, med ansvar för den löpande utvecklingen inom löneområdet. Jag fick också chans att stanna en längre tid i en och samma organisation och kunde på så vis följa upp projekten jag drev över en längre period.”

År 2012 beslutade sig Martina för att lämna Botkyrka kommun för att möta nya utmaningar i det privatägda företaget Axstores. Som lönechef för Axstores arbetade hon bland annat med varumärken som Åhléns och Kicks och övergripande med företagens HR- och lönesystem. Hon fick också möjlighet att påverka när en större intern omstrukturering stod inför dörren.

Skapade löneområdet till en egen avdelning

Via sina tidigare erfarenheter hade Martina identifierat svårigheter med att löneområdet ofta bakades samman med HR eller ekonomi. Därför såg hon en chans till en förändring när det öppnades upp för en omorganisation.

“Traditionellt sett har lön varit något som man “slängt” in under någon annan avdelning, som HR eller ekonomi. Detta trots att löneutgifterna ofta är den absolut största utgiften ett bolag har. När diskussionen kring löneområdet uppstod såg jag därför en chans till att inte bara effektivisera arbetet, utan att också lyfta ut det helt, som en egen avdelning.”

Sagt och gjort – löneområdet lyftes ut och hamnade jämsides med HR, IT och ekonomi. Dessutom fick Martina ta plats i ledningsgruppen, vilket gav henne möjlighet att driva igenom snabbare processer och effektivisera lönearbetet ytterligare.

“Mitt krav var att även få ta plats i ledningsgruppen, då jag såg det som en förutsättning för att kunna strukturera upp arbetet inom löneområdet. Jag behövde det mandatet för att kunna ta snabba beslut och driva frågor själv, istället för att behöva lyfta varje fråga i flera led.”

Resultatet blev kortare ledtider, snabbare beslutsprocesser och ett betydligt mer effektivt arbete för hela avdelningen. Martina stannade på Axstores i fyra år, innan hon återigen sökte sig vidare till utbildningsföretaget AcadeMedia, där hon också arbetar idag. På AcadeMedia har hon fått möjlighet att arbeta i rollen som lönechef, men inom en för henne ny bransch. Precis som på Axstores har löneområdet även lyfts ut och idag ligger det utanför de vanliga stabsfunktionerna. Bland Martinas första uppdrag ingick att plocka hem lönerna, något som tidigare varit outsourcat.

Martinas råd till dig som vill jobba inom lön

Martina Törnsten började sin karriär inom löneområdet som konsult och ser åren som en viktig och avgörande skola som hjälpte henne att nå positionen hon har idag. Tack vare att hon fick prova på att arbeta inom olika organisationer fick hon upp ögonen för generella problem inom branschen, men ställdes också inför olika typer av utmaningar – med olika lösningar.

“Rollen som lönekonsult var för mig som inte riktigt visste vart jag ville ta vägen karriärsmässigt en perfekt kompromiss. Jag fick arbeta med olika typer av uppgifter på vitt skilda bolag och fick röra på mig mycket, men också arbeta dedikerat med längre projekt – något som passade mig bra.”

För personer som funderar på att bli lönekonsult eller vill göra karriär inom löneområdet har Martina också ett par tips:

“Många personer får en anställning på något av de bolagen där de varit placerade. Jag har själv anställt flera tidigare konsulter, mycket tack vare att de ofta har en väldigt bred kompetens och en tydlig ambition med sitt uppdrag. Mitt tips är att som konsult alltid vara lyhörd inför möjliga förbättringsområden och på ett ödmjukt sätt även lyfta upp dem i organisationen. Ofta är det här något som uppskattas och ett sådant initiativ signalerar också att du bryr dig, är uppmärksam och driven.”

talent management

Vill du också bli lönekonsult?

Kontakta oss för mer information