Lyssna på Lönepodden

I Lönepodden vill vi inspirera och stärka dig som verkar inom yrkesområdet lön. Du kan jobba på en löneavdelning, med outsourcing, driva egen lönebyrå, utveckla lönesystem, utbilda blivande löne-specialister, studera lön eller så är du kanske bara nyfiken på löneyrket och undrar om det är något för dig.

Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att maila till info@lonepodden.se. Vi ser fram emot att höra från dig!

Besök oss gärna på sociala medier

 

 

Lönepodden presenteras i samarbete med

Avsnitt 11

AGI – vi följer upp och reder ut

Från och med januari 2019 ska alla arbetsgivare redovisa utbetalningar och skatteavdrag per betalningsmottagare varje månad genom arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Den 1 juli 2018 genomfördes första steget i införandet. Lyssna på hur det har gått och hur man bäst förbereder sig inför januari. Gäster är Jerusalem Wasyehun, Stureplansgruppen, Helena Jangel Stridh, Skatteverket och Zennie Sjölund, Srf konsulterna.

 

Deltagare i lönepodden 25 nov

Avsnitt 10 

Funderar du på att starta eget?

Sandra Zetterfalk och Milena Jelbring, båda auktoriserade lönekonsulter och egenföretagare, berättar om möjligheter och utmaningar kring att vara egen. Hur ska man tänka kring uppdrag och prissättning? Vilka uppdrag bör man tacka nej till och hur behåller man sin kompetens? Bisittare är Carin Strindmark på Knowit.

Från vänster, Carin Strindmark, Sandra Zetterfalk, Milena Jelbring, Katarina Sand.

 

Avsnitt 9

Få män på lön

Varför är det så få män som arbetar med löner? Vad kan vi göra åt det? Våra gäster, Ola Pettersson, interim lönechef på PostNord och Manuel Lahdo, lönekonsult och gruppledare på Lön- och HR-bolaget är eniga om att en förändring behövs. Bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna.  

 

Avsnitt 8 – Bonusavsnitt

Bonusavsnitt om auktorisationen till lönekonsult

Funderar du på att bli auktoriserad lönekonsult? Gitt Persson, en av de första som auktoriserats av Srf konsulterna, berättar om fördelarna och stoltheten hon känner. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är bisittare i avsnittet. Vi lottar ut fem digitala auktorisationsexamen – lyssna och var med och tävla före den 25 september.

Läs mer om den digitala examen här: https://www.srfkonsult.se/bli-auktoriserad/lonekonsult/hur-blir-jag-auktoriserad/examenauktorisationsdag/

Frågor om utlottningen hänvisas till info@lonepodden.se

 

Avsnitt 7 

Den konsultativa lönerollen

För Gitt Persson, HR-controller och lönespecialist på Engströms Bil i Linköping, är det konsultativa förhållningssättet en självklarhet. För henne är lön ett serviceyrke. Gitt är en av Sveriges första auktoriserade lönekonsulter och har fått flera utmärkelser, bland annat som Årets lönemedarbetare. Hör henne berätta om nyfikenhet, mod och vilja till förändring.

Lönepodden_Gitt Persson

Från vänster: Barbara Lidholt, Katarina Sand, Gitt Persson

Avsnitt 6 

Landskrona stad effektiviserar lönehanteringen

Rickard Stenbacka, lönechef på Landskrona stad, driver ett genomgripande förändringsarbete på sin löneavdelning. En rejäl översyn av alla löneprocesser har gjorts och nu väntar implementering ute i verksamheten.

Rickard Stenbacka, lönechef Landskrona stad, Katarina Sand, Wise Professionals, Carin Strindmark, vd Knowit HRM.

Från vänster:  Rickard Stenbacka, lönechef Landskrona stad, Katarina Sand, Wise Professionals, Carin Strindmark, vd Knowit HRM.

Avsnitt 5 

Robotiseringen på lön

Följ med på Trafikverkets förändringsresa från ett traditionellt lönekontor till ett papperslöst, digitaliserat aktivitetsbaserat kontor med den nya medarbetaren, roboten Brolle. Vad ska Brolle göra? Vad händer med lönerollen? Vad krävs för ett lyckat förändringsarbete? Trafikverkets lönechef Eva Brodin delar med sig av sina erfarenheter. Bisittare är Carin Strindmark, vd på Knowit HRM.

Lönepodden maj 2018 Eva Brodin Katarina Sand, Carin Strindmark

Från vänster: Eva Brodin, Katarina Sand, Carin Strindmark

Relaterade länkar

Lästips:
www.uipath.com
www.workfusion.com
www.automationanywhere.com
www.blueprism.com

Ett blogginlägg om RPA på lön:

https://blogg.knowit.se/digital-hr/%C3%A4ntligen-tar-robotarna-%C3%B6ver-l%C3%B6neavdelningen

Avsnitt 4

Statens servicecenter  den stora lönefabriken 

Statens servicecenter hanterar 100 000 löner och är därmed Sveriges största löneavdelning. Hans Tynelius, som är avdelningschef för lönerelaterade tjänster, ger dig en inblick i det komplexa arbetet, hur allting började och vad som återstår i arbetet med att samla alla myndigheters löner under samma tak. 

lonepodd_4Från vänster Katarina Sand, Wise Professionals, Hans Tynelius, Statens servicecenter, Zennie Sjölund, Srf konsulterna

Avsnitt 3

Våga testa olika löneroller

I det här avsnittet vill vi inspirera till att testa olika löneroller i olika typer av organisationer. Det är lärorikt på många sätt att byta jobb, du får syn på dina styrkor, breddar din kompetens och ditt nätverk  samtidigt som du får mer i lönekuvertet. Gäster är Elisabet Farving, lönechef på SVT och Barbara Lidholt, affärsområdeschef för lön på Wise Professionals.

Avsnitt 2

Är du förberedd på den nya dataskyddsförordningen GDPR?

Den 25 maj 2018 ersätts Personuppgiftslagen med GDPR. Vi reder ut och sorterar i en komplex och viktig fråga. Vad ska lön tänka på? Var ska man börja? Maria Andersson, kvalitetsansvarig och processutvecklare på Accountor och Simon Persson, managementkonsult inom lön och HR på Knowit HRM delar med sig av sin expertis och sina erfarenheter.

 

Lönepodden avsnitt två

Från vänster Maria Andersson, Katarina Sand, Simon Persson.

Länkar från avsnittet

 

Avsnitt 1

Arbetsgivardeklaration på individnivå – hög tid att förbereda sig

I premiäravsnittet av Lönepodden samtalar vi kring AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, som införs i två steg med början 1 juli 2018. Katarina Sand på Wise Professionals reder ut begreppen tillsammans med Zennie Sjölund på Srf konsulterna. Våra gäster är Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och Mirjam Mischewski, lönespecialist på Skanska. Vi pratar om vad de nya reglerna ställer för krav men också vilka möjligheter förändringen innebär.

Från höger: Helena Jangel Stridh, Mirjam Mischewski, Katarina Sand, Zennie Sjölund.

Länkar från avsnittet

Pilotavsnitt

I pilotavsnittet berättar vi mer om vårt initiativ och hoppas att du blir sugen på att höra mer!

Du hittar Lönepodden där du hittar andra poddar

Lyssna via iTunes

Lyssna via acast