Skip to content

Träningstips för ett hållbart arbetsliv

Vi sätter människor i rörelse

Som en del i vårt arbete med att matcha människor med framtidens arbetsmarknad vill vi med detta samarbete ta det till nästa nivå. Vi vet att regelbunden motion ger gladare, mindre stressade och friskare människor. Tillsammans laddar inför hösten.

Välmående medarbetare är lika mycket värt som resultat och lönsamhet

Högt arbetstempo, uppradade deadlines, höjda krav på tillgänglighet och höga förväntningar på framåtlutat arbete sliter på medarbetare. För att du ska hålla genom hela arbetslivet behöver vi arbeta för att vända den här trenden. Tillsammans vill vi bygga framtidens hållbara avdelning och därför gör vi detta samarbete med Vardagsatleten som vi hoppas ska korta vägen dit.

Vi vet att ni har lite tid över men vi vill öka möjligheten till att ni tar hand om er. Lagom till semestertider när kalendern inte är lika fullspäckad är den rätta tiden att börja.

Moveoo-metodens viktigaste hörnsten är mönsterbrytare

Livet under människans utveckling präglades av mönsterbrytare där vi ständigt försökte skapa enkla lösningar. En strävan som då bidrog till vår överlevnad men som idag utmanar människors hälsa på ett alarmerande sätt. Idag är människan ett däggdjur som har skapat en statisk, monoton och standardiserad miljö och där försöker hen fortfarande göra det enkelt för sig. Det får våra hjärn, nerv och muskelsystem att bli understimulerade och det hämmar våra kognitiva förmågor. 

Det är liknande reflektioner som gör att vi guidar människor och grupper med tankar som skapar nya beteenden oavsett om det handlar om träning eller hur du kan skapa energi i din arbetsmiljö.

Det är viktigt att du är medveten om att du är ansvarig över din kropp och dess förmågor oavsett omständigheter. Det är du som måste fatta beslutet om att börja aktivera dig på olika och varierande sätt. Från och med nu vet du att mönsterbrytare skapar processer som påverkar våra kognitiva resurser på ett positivt sätt. Du blir mer nyfiken, kreativ och på så sätt stimulerar du rörelselusten. Så är du på något sätt missnöjd inom ett område i din träning, eller i livet, börja med ett mönsterbrytande steg utan en massa mål kring vart det ska leda. Ta ett steg först, sen ett till och var viss om att du sakta skruvar om dina tankar och standardiserar nya vanor.

Introduktion – Aktiv vardag med varierad träning

Övningar du kan göra hemma eller på kontoret

Träning för rumpa, ben och höft – 3 tips

I klippet delar José med sig tankar, reflektioner och några tips som du kan börja med när du vill aktivera rumpa, ben och höft. Kom ihåg att du är unik? Unika och varierade bör dina rörelser också vara. Inled med att börja, sen reflektera. Beroende på ditt syfte så söker du dig sen vidare i syfte att utmana dina behov. Sträva efter att få kontakt med rumpa, ben och att bli lite ansträngd runt om höften. Utmana gärna fötterna med instabila underlag. Exempelvis en ihoprullad handduk. På så sätt kommer du snabbt skapa sundare vanor som ger dig hållbara resultat.

Träning för rygg – 3 tips

I klippet delar José med sig tankar, reflektioner och några tips som du kan börja med när du vill aktivera rygg. Utmana dig gärna med olika grepp när du letar dig fram bland varierade övningar. Exempelvis med gummiband och snören. Tänk på att du ibland även är i behov av att lyfta lite tyngre saker för att komplettera tipsen som ges i detta klipp. Låt dina syften och behov leda dig vidare i syfte att utveckla dig på ett hållbart sätt. På så sätt kommer du snabbt skapa sundare vanor som ger dig hållbara resultat.

Träning för axlar och skuldror – 3 tips

I klippet delar José med sig tankar, reflektioner och några tips som du kan börja med när du vill aktivera axlar och skuldror. Axelleden är kroppens mest komplexa led och så bör du aktivera dem, komplext alltså. Var därför inte rädd för att prova dig fram med olika rörelser och motstånd. Använd principen små steg som tas ofta. Speciellt om du är lite otränad eller lider av “stök” i axlarna. Låt dina syften och behov leda dig vidare i syfte att utveckla dig på ett hållbart sätt. På så sätt kommer du snabbt skapa sundare vanor som ger dig hållbara resultat.

Träning för dig som tar dig till gymmet

Överkroppen – 3 tips

Det finns väldigt mycket att säga, diskutera och tipsa om när det kommer till styrketräning. Kom ihåg att den bästa träningen är den som överensstämmer med dina behov. I klippet guidar José dig med tankar och reflektioner kring tre övningar som du sen kan prova dig fram med. Moveoometoden handlar delvis om att du som individ själv ska engagera dig på ett sätt som får din träning anpassad och hållbar över tid. Ha därför lite tillit till att mycket kommer att hända när du väl börjat och strävar efter att på olika sätt bli ansträngd. Tveka inte på att höra av dig till José om du har frågor och reflektioner på det som visas och sägs.

Core och höft – 3 tips

Coreträning är för många en het “potatis”. Kom ihåg att den bästa träningen är den som överensstämmer med dina behov och det gäller även för dina coremuskler. I klippet guidar José dig med tankar och reflektioner kring tre övningar som du sen kan prova dig fram med i syfte att bli ansträngd i core. Moveoometoden handlar delvis om att du som individ själv ska engagera dig på ett sätt som får din träning anpassad och hållbar över tid. Ha därför lite tillit till att mycket kommer att hända när du väl börjat och strävar efter att på olika sätt bli ansträngd. Tveka inte på att höra av dig till José om du har frågor och reflektioner på det som visas och sägs.

Ben och rumpa – 3 tips

Syftet med att träna rumpa är många. Kom ihåg att den bästa träningen är den som överensstämmer med dina behov och det gäller även för dina rum och höftmuskler. I klippet guidar José dig med tankar och reflektioner kring tre övningar som du sen kan prova dig fram med i syfte att koppla rumpa och höft på ett effektivare sätt. Moveoometoden handlar delvis om att du som individ själv ska engagera dig på ett sätt som får din träning anpassad och hållbar över tid. Ha därför lite tillit till att mycket kommer att hända när du väl börjat och strävar efter att på olika sätt bli ansträngd. Tveka inte på att höra av dig till José om du har frågor och reflektioner på det som visas och sägs.

Träning för dig som vill ”få det gjort” hemma

Moveooboll

Här bjuds du in till ett funktionellt fyspass för hela kroppen. José kommer att guida dig genom hela passet med boll och du kommer att få exempel på hur du kan tänka, anpassa och korrigera under passets gång. Kom ihåg att passet är till för att stimulera dina funktioner. Eftersom du och dina behov är unika bör du hela tiden sträva efter att söka ansträngningen på ett sätt som samtidigt känns tillåtande. Lägg där till bollens egenskaper så förstår du att det blir lite vingligt inledningsvis vilket är helt ok. Så tar det stopp i en övning, fundera över hur du kan lösa det så bra som möjligt för stunden. Inom kort märker du hur du kan “tackla” utmaningen bättre och då är du på gång på riktigt.

Moveoovikt

Välkommen till ett funktionellt fyspass för hela kroppen. José kommer att guida dig genom hela passet med en enklare hantel och du kommer att få exempel på hur du kan tänka, anpassa och korrigera under passets gång. Kom ihåg att passet är till för att stimulera rörelsestyrka. Eftersom du och dina behov är unika bör du hela tiden sträva efter att söka ansträngningen på ett sätt som samtidigt känns tillåtande. Lägg där till att vikten utmanar dig mer om du håller den långt ut från kroppen i rörelsen så kan du lite ut hur du ska öka utmaningen i vissa övningar. Så tar det stopp, eller känns för lätt, fundera över hur du kan lösa det så bra som möjligt för stunden. Inom kort märker du hur du kan “tackla” utmaningen bättre och då är du på gång på riktigt.

Moveoogummiband

Du är på väg att välja ett funktionellt fyspass för hela kroppen. José kommer att guida dig genom hela passet med gummibandet och du kommer att få exempel på hur du kan tänka, anpassa och korrigera under passets gång. Kom ihåg att passet är till för att din kontroll och din styrka. Och eftersom du och dina behov är unika bör du hela tiden sträva efter att söka ansträngningen på ett sätt som samtidigt känns tillåtande. Lägg där till gummibandets egenskaper så förstår du snart att hur du reglerar motståndet med olika avstånd och positioner. Tar det stopp i en övning, fundera över hur du kan lösa det så bra som möjligt för stunden. Inom kort märker du hur du kan “tackla” utmaningen bättre och då är du på gång på riktigt.

Jose Nuñez

Med sina 35 år som tränare är José är en av landets mest erfarna fystränare. 25 av åren har han drivit olik gym i Stockholm. José utbildar tränare, reser frekvent på olika event/resor och han är en inspirerande och uppskattad föreläsare. Han är grundare av Moveoo och han har precis startat vardagsatleten.se tillsammans med Therese Johansson som under sommaren -23 kommer hjälpa, stötta och inspirera människor till en varierad och mer lustfylld träning och aktivare livsstil. På Vardagsatleten kommer du finna online-pass, online-pt och massor av inspirerande blogg och blogg-inlägg.

Följ med i utvecklingen, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Moveoo, en träningsmetod som utmanar traditionella tankar inom klassisk träning

Vi som jobbar med Vardagsatleten använder oss i huvudsak av Moveoo’s filosofi och metoder när vi tränar kunder och grupper. Vi gör det för att vi vill få fler att utmana sig på ett varierat, tillåtande och mer lustfyllt sätt. Dels när de tränar. Men också i tiden mellan träning.

Moveoo grundades, och utvecklas, av José Nuñez. Metoden erbjuder massor av olika koncept och leds med ett ledarskap som utmanar samtidigt som den gör träningen tillåtande och mer lustfylld. Metoden grundar sig i det vi känner till om människans utveckling och metoden bekräftas av det som modern hjärnforskning presenterar kring hur vi bäst stimulerar vår hjärn, nerv och muskelfunktion och våra kognitiva förmågor. 

Inom Moveoo reflekteras det över tankar, beteenden och dess utslag. Ser vi till klassisk träning ser vi ett syfte som inledningsvis inte hade mycket med stärkt hälsa att göra. När träningen som vi känner till den idag började ta sin form var det för att män skulle kunna visa upp sina prestationer och jämföra sig med varandra. Inom kort insåg man dock att kroppen mådde bra av viss belastning. Vad man då inte tänkte på var att kroppens behov var rörelser, inte isolerade och statiskt framställda övningar som presenterades under begreppet träning. Träningen har paketerats på ett sätt som gör att många som tränar idag anser sig behöva karaktär, disciplin och pannben för att få till träningen. Andra känner sig manade att anmäla sig i olika motionslopp eller i olika “app-evenemang” för att få till träningen. 

Vi på Vardagsatleten vill med Moveoometoden presentera en syftesorienterad träning där du bjuds in att utveckla din träning på ett sätt som väcker din nyfikenhet, kreativitet och återskapar den naturliga rörelselusten.