Skip to content

Rekrytering

En lyckad rekrytering har alltid två vinnare

Rekrytering handlar om mer än att göra en bra matchning. En lyckad rekrytering enligt oss handlar om en tydlig, kompetensbaserad och diskrimineringsfri process. Varje individs kompetens och potential sätts i fokus. Det tjänar både du och din nya kollega på.

Rekryteringsprocess fri från magkänsla och fördomar

Rekrytering med en kompetensbaserad metod, fri från fördomar och magkänsla, säkerställer ett objektivt, fördomsfritt och rättvist urvalsarbete. Det minskar risken för felrekryteringar och skapar förutsättningar för en långsiktig, hållbar och smart rekrytering. Att utmana gamla sanningar, traditioner och arbetssätt är det bästa vi vet. När vi gör en rekrytering garanterar vi kvalitet och personligt bemötande genom hela processen. När vi pratar om rekrytering med människan i centrum menar vi att du som samarbetar med oss, och de kandidater vi har kontakt med, får en riktigt bra upplevelse.

Rekrytering med kandidatupplevelse i världsklass

Nöjda kandidater blir ambassadörer för ditt varumärke. Upplevelsen kandidater får under rekryteringen bär de med sig länge. Därför är det viktigt att skapa en riktigt bra upplevelse för kandidaten, oavsett om hen får ett nej eller ett ja. Det är ledstjärnan när vi rekryterar. Intrycket kandidaterna får kan vara avgörande för om personen återkommer till ditt företag som jobbsökande, leverantör eller kund i framtiden. Vi satsar mycket på kandidatupplevelsen och ber hela tiden om feedback från kandidaterna om hur de har upplevt processen.

Så här kan en rekrytering gå till

Uppstart

VI börjar rekryteringen med ett inspirerande uppstartsmöte där vi diskuterar och sätter förutsättningarna för bästa möjliga samarbete.

Kravprofil

I det här steget ställer vi alla de där svåra frågorna för att säkerställa att vi verkligen förstår din organisations behov på djupet. Resultatet blir en pricksäker kravprofil som vi sedan utgår från under hela rekryteringsprocessen.

Nu händer det!

Vi ser här till att annonsen och ditt varumärke når ut till rätt målgrupp av kandidater. Med en evidensbaserad metod gör vi ett första urval med hjälp av kvalitativa urvalsfrågor, tester, search och telefonintervjuer.

Djupgående intervjuer

Nu är det dags att lära känna kandidaterna på riktigt. Genom kompetensbaserad intervjuteknik söker vi bästa möjliga matchning mellan kandidaten, rollen och din organisation.

Dags att möta kandidaterna

Nu är det äntligen dags för dig att träffa de kandidater som bäst matchar rollen och kan vara aktuella för rekrytering.

Referenstagning

Som ett sista steg i rekryteringen, innan val av kandidat, tar vi alltid referenser och gör även bakgrundskontroll vid behov.

Dags att fira!

Grattis! Det är nu dags att signa din nya kollega.

Räkna med uppföljning!

Vi genomför två uppföljningar med både dig och din nya kollega för att säkerställa att allt går som det ska.

Vilken del av rekryteringen vill du ha hjälp med?

Start Up

Borde du startat rekryteringen förra veckan? Är du osäker på vad du och teamet behöver för kollega? Med Start Up får du hjälp med annonsskrivandet och kan ta del av våra nätverk av specialister.

First Opinion

Mängder av ansökningar kan ses som ett lyxproblem. Men ibland är det svårt att veta hur man ska prioritera. Med en First Opinion hjälper vi dig att sortera under den tidskrävande första delen av urvalet.

Second Opinion

En Second Opinion av kandidaterna i slutet av rekryteringsprocessen ger dig ett objektivt beslutsunderlag. Vi genomför arbetspsykologiska tester och erbjuder dig ett utomstående perspektiv.

Arbetspsykologiska tester

Arbetspsykologiska tester är en metod som ger en objektiv personbedömning vid en rekrytering. Testerna ger dig en fördjupad bild av kandidaterna vilket ökar chansen att fatta rätt beslut.

Rekrytering med ert varumärke i fokus

I en rekrytering är det viktigt att du som arbetsgivare visar upp vad ditt varumärke står för. När kandidater kommer i kontakt med ditt företag under rekryteringen blir de en viktig del i hur varumärket uppfattas. Upplevelsen kan vara avgörande för hur personen uppfattar företaget nu och i framtiden. Om du lyckas göra ett gott intryck betyder det mycket för varumärket. Upplevelsen kandidater får under en rekryteringsprocess väger tungt i deras val av arbetsgivare. Vi har ett helhjärtat fokus på att stärka ditt varumärke när vi hjälper dig att attrahera och rekrytera nya medarbetare.

Våra specialiseringar

Vi är inte bara experter på att matcha dig med konsulter, vi är även specialiserade inom olika yrkesområden. Varje specialistområde kan tack vare sina unika expertkunskaper skapa och utveckla relationer mellan människor inom den egna yrkesrollen och branschen.

Därför ska du välja Wise för din nästa rekrytering

När du väljer oss på Wise Professionals för din rekrytering kan du räkna med en tydlig, kompetensbaserad och diskrimineringsfri rekryteringsprocess. Med det säkerställer vi ett objektivt och rättvist urvalsarbete, där vi sätter varje individs kompetens och potential i fokus. Vårt arbetssätt minskar risken för felrekryteringar och ökar sannolikheten för att ni får in både rätt kompetens och en person ni kan utvecklas långsiktigt tillsammans med. I varje rekryteringsprocess garanterar vi också en bra upplevelse och personligt bemötande genom hela processen, för både er och kandidaterna.

Vad innebär en rekrytering?

För oss på Wise Professionals är en välplanerad och effektiv rekryteringsprocess nyckeln till att lyckas om och om igen. Vi vet att det är en investering att anställa personal, både i kostnader och tid. Med vår långa erfarenhet och kompetensbaserade metodik ser vi till att processen blir både smidig och kvalitativ för dig som beställare. Lyckade rekryteringar är ingen slump – en väl genomarbetad rekryteringsprocess minimerar risken för felrekrytering och onödiga kostnader.

Kunder i världsklass!

Vi har över 1 650 nöjda kunder. Våra kunder betyder mycket för oss och vi är stolta över den skillnad som vi får göra ute på våra uppdrag. Läs vad våra kunder tycker och tänker!

Det viktiga var att han skulle förstå vårt behov och vad vi söker. Han hade ett otroligt engagemang och intresse för att det här skulle bli bra och att vi skulle få rätt person på plats. Jag kände hela tiden att vi delade det målet!

Frida Dunger Emmaus

Sabina var superproffsig och världens bästa kontaktperson. Hon gav mig allt underlag och såg till att jag fick rätt information så att jag kunde förbereda mig på bästa sätt. Jag kände mig väl omhändertagen.

Paulia Robinson Veidekke

Jag upplevde samarbetet som väldigt bra, både Anette och Alexandra var duktiga. Anette och Rise träffades vid ett tillfälle och skötte sedan kontakten via telefon på ett bra och effektivt sätt. Alexandra har varit på fler möten i och med kravprofil och tidigare genomförda rekryteringar, men hon vidarebefordrade information till Anette på ett bra sätt.

Margaret Simonson McNamnee Rise

Lyckade rekryteringar är ingen slump

Hör av dig till oss när du vill hitta nästa drömkollega!

Vanliga frågor inom Rekrytering

Vad kostar en rekrytering?

Det är många delar som ingår i en rekrytering: internt arbete kring behov och kravställning, planering och beslutsfattande, genomförande av rekryteringsprocessen från a till ö, onboarding och upplärning av den nya medarbetaren fram till att personen kan bära sina kostnader och nå sina mål. Om vi begränsar oss till kostnaden för att genomföra en rekryteringsprocess med hjälp av rekryteringsbyrå spelar faktorer som bransch, lönenivå, senioritet, behov av urvalstester och annonsering in i prisbilden. Ett riktmärke brukar vara att räkna med en kostnad motsvarande tre månadslöner. Värt att lyfta är vikten av att välja samarbetspartner med omsorg för att minimera risken för felrekryteringar och misslyckade processer som inte går i mål.

Hur lång tid tar en rekrytering?

En rekryteringsprocess från uppstart till signering av anställningsavtal kan ta olika lång tid, oftast 1-3 månader. När du samarbetar med oss på Wise Professionals kan du räkna med en väl sammanhållen process med tydlig tidslinje och planerade avstämningspunkter. Från att vi tillsammans fastställt kravprofil och publicerat annons kan vi göra urval löpande och inom några veckor påbörja intervjufasen. Därefter är det dags för dig att träffa de mest relevanta kandidaterna. Härifrån är det extra kritiskt att hålla ihop avstämningar och kommunikation, för att alla delaktiga i processen ska vara uppdaterade och kunna ta välgrundade beslut. Det sista steget, att ta referenser och göra eventuell bakgrundskontroll, brukar gå på några dagar. Därefter lämnar vi över till er att erbjuda den utvalda kandidaten tjänsten.

Vilka fel kan uppstå vid en rekrytering?

Det finns en hel del fallgropar och vanliga misstag som kan uppstå under en rekrytering. Vi har koll på dem och ser till att ni inte hamnar där. Några vanliga brister i en rekrytering:

  • Att fatta beslut efter magkänsla. Vår kompetensbaserade metodik sätter istället fokus på kandidatens faktiska kompetens och potential.
  • Att kravprofilen inte matchar den faktiska tjänsten. Ibland kan det vara svårt att sammanställa en pricksäker kravprofil  – som ringar in de faktiska behoven, beskriver ansvar och arbetsuppgifter på ett rättvisande sätt och som innehåller krav som är faktiskt relevanta för tjänsten. Vi ställer de svåra frågorna och lägger fokus på att förstå er organisation på djupet.
  • Att inte ge kandidaten hela bilden. För att ni och er nya medarbetare ska trivas tillsammans behöver det finnas en öppen och tydlig dialog kring förväntningar och möjligheter. Det spelar roll hur rekryterande chefer genomför intervjuer, att kandidaten får träffa fler från teamet och att det ni beskriver om organisationen speglar verkligheten.

Bli inspirerad!

Ta del av mer inspiration
Blogg

Är ni steget före – eller släcker ni bränder i kompetensförsörjningen?

När jag ser tillbaka på de senaste åren inom IT-branschen, kan jag inte låta bli att reflektera över hur reaktivt företag hanterar sin kompetensförsörjning. Det går snabbare än någonsin förr och det skapar den ständiga utmaningen att se till att vi har rätt kompetens på rätt plats vid rätt tidpunkt. Frågan är: Är ni steget före – eller släcker ni ständigt bränder?
Blogg

Ledarskapets roll i framtidens kompetensarbete

Ledarskapet spelar en nyckelroll i organisationers förmåga att möta morgondagens utmaningar. Genom att arbeta med kompetensanalys kan ni identifiera vilka förmågor och beteenden som krävs för att ni som organisation ska vara framgångsrika, men det är ledarna som har ansvaret att omsätta dessa insikter till konkret handling.
Blogg

Är ni rustade för morgondagens utmaningar?

Att ha rätt kompetenser på rätt plats är avgörande för organisationers framgång. Men hur vet ni vilka kompetenser som verkligen behövs – och om ni har dem i er organisation redan idag? Här kommer kompetensanalysen in i bilden.
Blogg

Vad händer när kompetensförsörjning ses som en kostnad istället för en investering?

Som rekryteringskonsult har jag genom åren sett hur synen på kompetensförsörjning kan forma ett företags framgångar eller, i värsta fall, dess motgångar. I ett affärslandskap där konkurrensen om talanger länge varit stenhård och marknaden förändras snabbare än någonsin, är det förvånande hur ofta kompetensförsörjning förbises – eller värre, ses som en kostnad snarare än en investering.
Guide

Kompetenskartläggning för att möta morgondagens utmaningar

I en snabbt föränderlig värld är det avgörande för organisationer att säkerställa att rätt kompetenser finns på plats – både för att möta dagens utmaningar och framtidens möjligheter. Kompetensanalyser och kartläggningar ger ledningsgrupper verktyg att identifiera kompetensluckor, prioritera resurser och utveckla strategiska handlingsplaner.
Blogg

Kommer rekryteringsprocessen någonsin bli helt rättvis?

Det finns många delar i en rekryteringsprocess som blir avgörande för att den ska klassas som rättvis. Varje del av en rekryteringsprocess spelar in. Skulle du enbart använda dig av kompetensbaserade urvalsfrågor eller exempelvis bara av personlighetstester som underlag för att tillsätta en ny medarbetare så skulle rekryteringsprocessen i stället för rättvist, snarare bli orättvist.
Blogg

Den oändliga processen: När rekryteringsprocessen drar ut på tiden 

Att hitta rätt person för rätt position är helt klart avgörande för alla företag. Men vad händer när processen för att hitta den perfekta medarbetaren blir så pass utdragen att den börjar uppfattas som oprofessionell?  
Blogg

Rättvis arbetsintervju – Hur säkerställer vi en rättvis bedömning?

Intervjun är ett avgörande steget i en rekryteringsprocess. Det är här kandidaten får chansen att visa sina färdigheter, sin personlighet och sin potential, medan arbetsgivaren ska avgöra om kandidaten passar för rollen och företaget. Men hur rättvis är intervjuprocessen egentligen? Och vad kan vi göra för att säkerställa att kandidater inte bara bedöms rättvist, utan också känner sig rättvist bedömda?
Blogg

Omedveten bias i rekrytering – ett hinder för mångfald och kompetens

Omedveten bias är de fördomar och stereotyper som vi alla bär på utan att vara medvetna om dem. De påverkar våra beslut och beteenden, även när vi tror att vi är objektiva och rättvisa. Omedveten bias kan leda till diskriminering och orättvisor, särskilt i rekryteringsprocesser.
Blogg

’Tack men nej tack’ återkoppling – Så går du från hundratals frustrerade kandidater till hundratals ambassadörer

Vi har alla varit där – du lägger tid på att söka ett jobb och får sedan ett kortfattat och opersonligt ’tack men nej tack’. Känslan av att inte ens ha blivit sedd är frustrerande. Därför vill vi, även med hundratals ansökningar, göra vårt bästa för att ge varje kandidat en återkoppling som känns rättvis och ärlig.
Blogg

Kan team-tester bidra till en mer rättvis rekryteringsprocess?

En av de största utmaningarna i rekrytering är att sträva efter att processen blir så rättvis och objektiv som möjligt. Ett verktyg som blivit allt vanligare är personlighetstester, inte bara för individer – utan även på teamnivå. Är det rätt väg att gå? Låt oss gräva lite djupare.
Blogg

Personlighetstester fyller ett viktigt syfte, men vi får inte stirra oss blinda på siffror

Anders Hansens uttalade sig nyligen om personlighetstester i TV4-soffan och det satte verkligen i gång en livlig diskussion här på LinkedIn. Enligt Hansen är majoriteten av personlighetstesterna på marknaden ”värdelösa i rekryteringssammanhang” eftersom de är för trubbiga för att exakt förutse en individs framtida arbetsinsats. Han nämner dock att tester baserade på femfaktormodellen kan vara ett användbart verktyg för att förstå människan bättre, förutsatt att svaren är ärliga.
Blogg

Är du rättvist bedömd?

Föreställ dig att du går på en jobbintervju där du verkligen känner att du får visa vem du är, att dina unika styrkor lyfts fram och att hela processen är utformad för att ge alla kandidater en rättvis chans att lyckas. Det låter som en självklarhet, eller hur? Men i verkligheten ser det ofta annorlunda ut.
Success Story

Rekrytering av Regionchef och HRBP till First Camp

First Camp, Sveriges största campingkedja, är på en tillväxtresa och ville tillsätta två avgörande roller – Regionchef i södra Sverige och HR Business Partner. Samarbetet med oss på Wise ledde till kandidaterna Jesper och Viktoria, två träffsäkra rekryteringar som inte bara matchade kravprofilerna utan också delade företagets värderingar. Här berättar de om resan in i First Camp.
Blogg

Trendspaning – Allt fler företag efterfrågar erfarenhet av global lönehantering

Lönehantering är en central del av ett företags verksamhet, men det är inte alltid en enkel uppgift. När ett företag har anställda i olika länder måste det ta hänsyn till en rad faktorer som påverkar lönehanteringen, såsom skatter, lagar och valutor. Detta ställer höga krav på företagets löneavdelning, som måste ha kunskap och erfarenhet av att hantera löner i olika sammanhang
Blogg

Personlighetstester i rekrytering

Personlighetstester som används i rekrytering har verkligen satt igång en viktig diskussion. Det är ett ämne som engagerar många, och det är lätt att förstå varför. Men istället för att skapa dualitet och ta ställning för eller emot, vill vi öppna upp för en lugn och nyanserad diskussion.
Blogg

5 sätt att främja psykisk hälsa på jobbet

Vi är alla medvetna om vikten av fysisk hälsa, men låt oss inte glömma bort den osynliga kraften – vår mentala hälsa. Här är några konkreta åtgärder för att främja psykisk hälsa på jobbet.
Blogg

Hur påverkas vi av 24-månadersregeln?

Här är de viktigaste frågeställningarna som diskuterades i Wise Group webinar om 24-månadersregeln i uthyrningslagen.
Event

Uthyrningslagen 24-månadersregel

Event

Wiseful Learning #38

Ta del av mer inspiration