Cookie-inställningar Vår webbplats använder cookies för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att din användarupplevelse ska bli ännu bättre. Du kan läsa mer om dem samt konfigurera dina inställningar
Skip to content

Rekrytering

En lyckad rekrytering har alltid två vinnare

Rekrytering handlar om mer än att göra en bra matchning. En lyckad rekrytering enligt oss handlar om en tydlig, kompetensbaserad och diskrimineringsfri process. Varje individs kompetens och potential sätts i fokus. Det tjänar både du och din nya kollega på.

Rekryteringsprocess fri från magkänsla och fördomar

Rekrytering med en kompetensbaserad metod, fri från fördomar och magkänsla, säkerställer ett objektivt, fördomsfritt och rättvist urvalsarbete. Det minskar risken för felrekryteringar och skapar förutsättningar för en långsiktig, hållbar och smart rekrytering. Att utmana gamla sanningar, traditioner och arbetssätt är det bästa vi vet. När vi gör en rekrytering garanterar vi kvalitet och personligt bemötande genom hela processen. När vi pratar om rekrytering med människan i centrum menar vi att du som samarbetar med oss, och de kandidater vi har kontakt med, får en riktigt bra upplevelse.

Rekrytering med kandidatupplevelse i världsklass

Nöjda kandidater blir ambassadörer för ditt varumärke. Upplevelsen kandidater får under rekryteringen bär de med sig länge. Därför är det viktigt att skapa en riktigt bra upplevelse för kandidaten, oavsett om hen får ett nej eller ett ja. Det är ledstjärnan när vi rekryterar. Intrycket kandidaterna får kan vara avgörande för om personen återkommer till ditt företag som jobbsökande, leverantör eller kund i framtiden. Vi satsar mycket på kandidatupplevelsen och ber hela tiden om feedback från kandidaterna om hur de har upplevt processen.

Så här kan en rekrytering gå till

Uppstart

VI börjar rekryteringen med ett inspirerande uppstartsmöte där vi diskuterar och sätter förutsättningarna för bästa möjliga samarbete.

Kravprofil

I det här steget ställer vi alla de där svåra frågorna för att säkerställa att vi verkligen förstår din organisations behov på djupet. Resultatet blir en pricksäker kravprofil som vi sedan utgår från under hela rekryteringsprocessen.

Nu händer det!

Vi ser här till att annonsen och ditt varumärke når ut till rätt målgrupp av kandidater. Med en evidensbaserad metod gör vi ett första urval med hjälp av kvalitativa urvalsfrågor, tester, search och telefonintervjuer.

Djupgående intervjuer

Nu är det dags att lära känna kandidaterna på riktigt. Genom kompetensbaserad intervjuteknik söker vi bästa möjliga matchning mellan kandidaten, rollen och din organisation.

Dags att möta kandidaterna

Nu är det äntligen dags för dig att träffa de kandidater som bäst matchar rollen och kan vara aktuella för rekrytering.

Referenstagning

Som ett sista steg i rekryteringen, innan val av kandidat, tar vi alltid referenser och gör även bakgrundskontroll vid behov.

Dags att fira!

Grattis! Det är nu dags att signa din nya kollega.

Räkna med uppföljning!

Vi genomför två uppföljningar med både dig och din nya kollega för att säkerställa att allt går som det ska.

Vilken del av rekryteringen vill du ha hjälp med?

Start Up

Borde du startat rekryteringen förra veckan? Är du osäker på vad du och teamet behöver för kollega? Med Start Up får du hjälp med annonsskrivandet och kan ta del av våra nätverk av specialister.

First Opinion

Mängder av ansökningar kan ses som ett lyxproblem. Men ibland är det svårt att veta hur man ska prioritera. Med en First Opinion hjälper vi dig att sortera under den tidskrävande första delen av urvalet.

Second Opinion

En Second Opinion av kandidaterna i slutet av rekryteringsprocessen ger dig ett objektivt beslutsunderlag. Vi genomför arbetspsykologiska tester och erbjuder dig ett utomstående perspektiv.

Arbetspsykologiska tester

Arbetspsykologiska tester är en metod som ger en objektiv personbedömning vid en rekrytering. Testerna ger dig en fördjupad bild av kandidaterna vilket ökar chansen att fatta rätt beslut.

Rekrytering med ert varumärke i fokus

I en rekrytering är det viktigt att du som arbetsgivare visar upp vad ditt varumärke står för. När kandidater kommer i kontakt med ditt företag under rekryteringen blir de en viktig del i hur varumärket uppfattas. Upplevelsen kan vara avgörande för hur personen uppfattar företaget nu och i framtiden. Om du lyckas göra ett gott intryck betyder det mycket för varumärket. Upplevelsen kandidater får under en rekryteringsprocess väger tungt i deras val av arbetsgivare. Vi har ett helhjärtat fokus på att stärka ditt varumärke när vi hjälper dig att attrahera och rekrytera nya medarbetare.

Våra specialiseringar

Vi är inte bara experter på att matcha dig med konsulter, vi är även specialiserade inom olika yrkesområden. Varje specialistområde kan tack vare sina unika expertkunskaper skapa och utveckla relationer mellan människor inom den egna yrkesrollen och branschen.

Därför ska du välja Wise för din nästa rekrytering

När du väljer oss på Wise Professionals för din rekrytering kan du räkna med en tydlig, kompetensbaserad och diskrimineringsfri rekryteringsprocess. Med det säkerställer vi ett objektivt och rättvist urvalsarbete, där vi sätter varje individs kompetens och potential i fokus. Vårt arbetssätt minskar risken för felrekryteringar och ökar sannolikheten för att ni får in både rätt kompetens och en person ni kan utvecklas långsiktigt tillsammans med. I varje rekryteringsprocess garanterar vi också en bra upplevelse och personligt bemötande genom hela processen, för både er och kandidaterna.

Vad innebär en rekrytering?

För oss på Wise Professionals är en välplanerad och effektiv rekryteringsprocess nyckeln till att lyckas om och om igen. Vi vet att det är en investering att anställa personal, både i kostnader och tid. Med vår långa erfarenhet och kompetensbaserade metodik ser vi till att processen blir både smidig och kvalitativ för dig som beställare. Lyckade rekryteringar är ingen slump – en väl genomarbetad rekryteringsprocess minimerar risken för felrekrytering och onödiga kostnader.

Kunder i världsklass!

Vi har över 1 650 nöjda kunder. Våra kunder betyder mycket för oss och vi är stolta över den skillnad som vi får göra ute på våra uppdrag. Läs vad våra kunder tycker och tänker!

Det viktiga var att han skulle förstå vårt behov och vad vi söker. Han hade ett otroligt engagemang och intresse för att det här skulle bli bra och att vi skulle få rätt person på plats. Jag kände hela tiden att vi delade det målet!

Frida Dunger Emmaus

Sabina var superproffsig och världens bästa kontaktperson. Hon gav mig allt underlag och såg till att jag fick rätt information så att jag kunde förbereda mig på bästa sätt. Jag kände mig väl omhändertagen.

Paulia Robinson Veidekke

Jag upplevde samarbetet som väldigt bra, både Anette och Alexandra var duktiga. Anette och Rise träffades vid ett tillfälle och skötte sedan kontakten via telefon på ett bra och effektivt sätt. Alexandra har varit på fler möten i och med kravprofil och tidigare genomförda rekryteringar, men hon vidarebefordrade information till Anette på ett bra sätt.

Margaret Simonson McNamnee Rise

Lyckade rekryteringar är ingen slump

Hör av dig till oss när du vill hitta nästa drömkollega!

Vanliga frågor inom Rekrytering

Vad kostar en rekrytering?

Det är många delar som ingår i en rekrytering: internt arbete kring behov och kravställning, planering och beslutsfattande, genomförande av rekryteringsprocessen från a till ö, onboarding och upplärning av den nya medarbetaren fram till att personen kan bära sina kostnader och nå sina mål. Om vi begränsar oss till kostnaden för att genomföra en rekryteringsprocess med hjälp av rekryteringsbyrå spelar faktorer som bransch, lönenivå, senioritet, behov av urvalstester och annonsering in i prisbilden. Ett riktmärke brukar vara att räkna med en kostnad motsvarande tre månadslöner. Värt att lyfta är vikten av att välja samarbetspartner med omsorg för att minimera risken för felrekryteringar och misslyckade processer som inte går i mål.

Hur lång tid tar en rekrytering?

En rekryteringsprocess från uppstart till signering av anställningsavtal kan ta olika lång tid, oftast 1-3 månader. När du samarbetar med oss på Wise Professionals kan du räkna med en väl sammanhållen process med tydlig tidslinje och planerade avstämningspunkter. Från att vi tillsammans fastställt kravprofil och publicerat annons kan vi göra urval löpande och inom några veckor påbörja intervjufasen. Därefter är det dags för dig att träffa de mest relevanta kandidaterna. Härifrån är det extra kritiskt att hålla ihop avstämningar och kommunikation, för att alla delaktiga i processen ska vara uppdaterade och kunna ta välgrundade beslut. Det sista steget, att ta referenser och göra eventuell bakgrundskontroll, brukar gå på några dagar. Därefter lämnar vi över till er att erbjuda den utvalda kandidaten tjänsten.

Vilka fel kan uppstå vid en rekrytering?

Det finns en hel del fallgropar och vanliga misstag som kan uppstå under en rekrytering. Vi har koll på dem och ser till att ni inte hamnar där. Några vanliga brister i en rekrytering:

  • Att fatta beslut efter magkänsla. Vår kompetensbaserade metodik sätter istället fokus på kandidatens faktiska kompetens och potential.
  • Att kravprofilen inte matchar den faktiska tjänsten. Ibland kan det vara svårt att sammanställa en pricksäker kravprofil  – som ringar in de faktiska behoven, beskriver ansvar och arbetsuppgifter på ett rättvisande sätt och som innehåller krav som är faktiskt relevanta för tjänsten. Vi ställer de svåra frågorna och lägger fokus på att förstå er organisation på djupet.
  • Att inte ge kandidaten hela bilden. För att ni och er nya medarbetare ska trivas tillsammans behöver det finnas en öppen och tydlig dialog kring förväntningar och möjligheter. Det spelar roll hur rekryterande chefer genomför intervjuer, att kandidaten får träffa fler från teamet och att det ni beskriver om organisationen speglar verkligheten.

Bli inspirerad!

Ta del av mer inspiration
Blogg

Lönekartläggning – syfte, krav och nytta för dig som arbetsgivare

Nytt år innebär att planera och avsätta tid för de återkommande HR-processerna, till exempel lönekartläggning, medarbetarundersökning, medarbetarsamtal och talent review. Här kommer vi att titta närmare på just lönekartläggningen. Vad är syftet med att genomföra lönekartläggning, hur ser det ut med löneskillnader mellan kvinnor och män och hur ska arbetet genomföras? Vi har dessutom frågat en expert inom området, Eva Wagner produktchef på Simployer, för att titta närmare på vanliga fallgropar samt vilka vinster som arbetet med lönekartläggning kan ge.
Blogg

45% ser kultur och ledarskap som största utmaningen med hybridarbete

Vi har gått från att ställa om snabbt, fokusera kortsiktigt och hålla ut – till att vara i ett nytt normalläge där modellerna för hybridarbete är här för att stanna. När vi nu står här, i början av nästa fas i arbetslivet, vilka är de största utmaningarna? Vi ställde frågan på LinkedIn och fick 194 svar.
Blogg

Hybridarbete – vilka delar behövs för att det ska fungera?

Hybridarbete är det nya formatet för många arbetsplatser och en övergång till det som permanent arbetsmodell kan resultera i både bättre och sämre resultat. Vad innebär det för HR som funktion att arbetet bedrivs i hybridformat och vilka delar behövs för att det ska fungera?
Event

Wiseful learning – People Transformation med Kelly Chau och Christian Ward

House of Wise
Blogg

Trender inför 2023 – People Analytics, kryptovalutor och real-time payments

2023 närmar sig och affärsplaneringarna börjar ta form. Gemensamt inför nästa år för många av våra kunder är att förbättra hur de arbetar med data och analys. People Analytics och Datainformerad HR är ett hett ämne just nu. Här kommer våra löneavdelningar spela en stor roll. Lön sitter nämligen på mycket kvalitativ och spännande data och kan bidra till att HR och resten av organisationen arbetar faktabaserat.
Blogg

Har du råd att låta kompetensförsörjningen stå tillbaka?

Många organisationer upplever att det mitt i allt här och nu är svårt att avsätta tid till att planera verksamhetens långsiktiga kompetensbehov. Har vi råd med det? Vilka risker finns det? När vi inte arbetar aktivt med kompetensförsörjning blir behoven till sist akuta, rekryteringskostnaderna ökar och vi tappar långsiktig konkurrenskraft. Det påverkar dessutom vår attraktion som arbetsgivare.
Blogg

Ta vara på konsultens kompetens medan ni har hen där!

Värdet av att ha en konsult på plats kan bli så mycket större än bara resultatet av konsultens eget arbete. Under konsultperioden har ni till exempel möjlighet att få syn på fler perspektiv, skapa kompetensutveckling och få värdefull input kring olika områden.
Blogg

Affärsplanera kompetensförsörjningen

I affärsplaneringsarbetet får frågor kring kompetensförsörjning allt mer utrymme. Både för att behovet av digitalisering kräver delvis ny kompetens, och på grund av att kompetensgapet på arbetsmarknaden ökar allt mer. Hur ska vi planera för att ha tillgång till rätt kompetenser framåt
Blogg

Roller som blir avgörande för din organisation under en lågkonjunktur

Under utmanande tider är det naturligt att förhålla sig mer avvaktande, bromsa in och inte ta för stora risker. Men att parallellt satsa på kompetens och nya utvecklingsvägar har visat sig vara den stora skillnaden mellan organisationer som kommer ut ur kriser som vinnare och organisationer som kommer ut som förlorare. Det handlar om att lyckas med den svåra balansen mellan gas och broms.
Blogg

Hur hanterar ni kompetensgap på kort sikt?

Parallellt med planeringen av kompetensförsörjning på lång sikt behöver de kompetensgap som finns redan nu hanteras. Vi har precis tagit oss igenom flera turbulenta år och står inför en fortsatt utmanande period, där det blir extra viktigt att prioritera rätt. Hur kan vi avgöra vilken kompetens som är kritisk nu och vad som går att skjuta upp?
Blogg

Så kan du minimera risk när lågkonjunkturer kommer!

Ett sätt att minimera risk under osäkra perioder är att välja konsultlösningar framför att rekrytera. Att ta in en konsult är i sig en lösning som skapar mer flexibilitet i att skala upp och skala ner, men det behöver inte per automatik innebära att ni får det värde eller resultat ni förväntat er och som är jämförbart med att rekrytera. Hur menar vi nu? Jo, även en konsultlösning behöver bli rätt för att det ska bli den riskminimering ni är ute efter.
Guide

Mall: Policy för distansarbete

Det här är Wise Professionals mall som du kan använda dig avför att skapa en policy för distansarbete i ert företag ellerorganisation. Här finns förslag på vad du kan ta upp irespektive kapitel, samt exempel från den policy fördistansarbete som Wise Group själva har tagit fram för helakoncernen. För att använda mallen klickar du helt enkelt påtexterna och byter ut Wise Groups innehåll mot ditt eget.
Guide

Den stora handboken för rekrytering inom lön

Det är ingen hemlighet att det är en utmaning att hittalönespecialister idag. Kunskap och färdigheter inom lön ären färskvara, och såväl nyexaminerade lönekonsulter somspecialister med många år i bagaget behöver hålla sig ständigtuppdaterade gällande regelverk, lagar och avtal för lön.
Guide

9 HR-frågor krisen kommer förändra – så förbereder du dig

På kort tid har alla tvingats ställa om. Oavsett hur förberedda vihar varit har vi gjort en övergång till helt digitala möten och viarbetar mer flexibelt än någonsin. Planer för digitalisering sommånga har skjutit på framtiden har genomförts på rekordtid.Samtidigt har många behövt organisera om. Men vad betyderde här snabba förändringarna för vår framtid? Och vilkakonsekvenser får det för dig som ansvarar för HR och rekrytering?
Guide

Den stora guiden till testverktyg

För att hitta den kandidat som är bäst lämpad för rollen bör duanvända dig av flera urvalsmetoder i din rekryteringsprocess. Enbra och rättvis urvalsprocess där kompetens står i fokus ökarsannolikheten att du hittar rätt kandidat som passar i rollen pålång sikt.
Guide

Så skapar du en oslagbar kandidatupplevelse

Har du någon gång reflekterat över hur ert varumärke påverkasi en rekrytering? Bra! Då tillhör du en av de arbetsgivare somligger i absolut framkant. Kanske har ni till och med börjatarbeta med kandidatupplevelse och upplever redan nu att ni harlättare än andra arbetsgivare att attrahera de bästa talangernapå arbetsmarknaden. Om du inte alls har börjat fundera överdet här med kandidatupplevelse – här får du några tips för attkomma igång.
Guide

Att införa och upprätthålla en företagskultur

När arbetet med att definiera företagskulturen är klartbörjar den riktiga utmaningen – att implementera kulturen iorganisationen. Ska du introducera en ny företagskultur? Ellerhar ni redan en grym kultur som du vill upprätthålla? Härligt!När det görs på rätt sätt kan det verkligen skapa magi för bådemedarbetare och bolagets resultat. Genom bra planering kan dubygga en strategi för att hålla företagskulturen levande. I denhär guiden hittar du våra bästa tips kring hur du kan jobba medföretagskultur på lång sikt – för att bygga ett starkt EmployerBrand.
Guide

Hemligheten bakom en attraktiv företagskultur

När arbetet med att definiera företagskulturen är klartbörjar den riktiga utmaningen – att implementera kulturen iorganisationen. Ska du introducera en ny företagskultur? Ellerhar ni redan en grym kultur som du vill upprätthålla? Härligt!När det görs på rätt sätt kan det verkligen skapa magi för bådemedarbetare och bolagets resultat. Genom bra planering kan dubygga en strategi för att hålla företagskulturen levande. I denhär guiden hittar du våra bästa tips kring hur du kan jobba medföretagskultur på lång sikt – för att bygga ett starkt EmployerBrand
Guide

7 sätt att attrahera rätt medarbetare

För att lyckas rekrytera morgondagens kompetens behöver dusom arbetsgivare visa på meningsfullhet, en stark kultur ochengagera dig i medarbetarnas välmående. Men du behöverockså hitta rätt sätt att nå ut till de målgrupper du vill rekrytera.Vilken metod du använder dig av ska matcha både målgruppensintresse och rollen du rekryterar för. Att bara posta en länk till enklassisk platsannons räcker inte längre. Här är sju bättre sätt attattrahera rätt medarbetare.
Blogg

Planera kompetensförsörjning inför en lågkonjunktur

Framför oss har vi enligt Konjunkturinstitutets bedömning en flerårig lågkonjunktur, som följd av både covid19-pandemin och konsekvenserna av kriget i Ukraina. Vi har tidigare tittat tillbaka på hur kompetensförsörjningen generellt har påverkats av tidigare lågkonjunkturer och kriser, och på vad vi hade med oss in när vi ställdes inför allt som coronakrisen innebar. Vi konstaterade att obalansen i matchningen på arbetsmarknaden, i efterfrågan och tillgänglig kompetens, har ökat de senaste åren och att en högre arbetslöshet inte har gjort det lättare för företag och organisationer att anställa rätt kompetens. Bristen på rätt kompetens fortsätter att vara det största hindret för tillväxt. Hur kan vi då tänka och agera inför ett fortsatt ansträngt läge och flera år av lågkonjunktur? Och hur kan vi arbeta både långsiktigt strategiskt samtidigt som vi förbereder oss på en kortsiktigt osäker marknad?
Ta del av mer inspiration